Forum Carpmania Strona Główna

Carpmania
Karpie,amury i nie tylko...
 

przechowywanie kulek

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Carpmania Strona Główna -> Zanęty
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
wojtekpin
Gość






PostWysłany: Pon 20:21, 01 Sty 2007    Temat postu: przechowywanie kulek

Witam
Chcialbym zapytac w jaki sposób mozna przechowywac kulki. Wiem ze mozna je mrozic. Prosze o inne sposoby.
Powrót do góry
SłAWEK22
Świeżak



Dołączył: 02 Gru 2006
Posty: 5
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: GRODZISK

PostWysłany: Pon 22:14, 01 Sty 2007    Temat postu:

witam można też wysuszyć na kamień albo w opakowania próżniowe ,innym sposobem jest konserwacja kulek .Wszystko zależy od posiadanych możliwości
Jutro jade na miśki Wink


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
pearl
Zaawansowany



Dołączył: 19 Lis 2006
Posty: 34
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Łódz

PostWysłany: Pią 17:49, 05 Sty 2007    Temat postu:

mozna tez trzymac w ryzu Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
czeko
Pro Carp



Dołączył: 12 Paź 2006
Posty: 212
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 21:30, 05 Sty 2007    Temat postu:

Ja dodaje konserwantu, pozniej susze w takiej suszarce do grzybow i do foliowych woreczkow z zatrzaskiem po 200kulek i jest super dlugo dlugo Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Marcin
Pro Carp



Dołączył: 15 Paź 2006
Posty: 194
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Zwoleń

PostWysłany: Pią 14:13, 26 Sty 2007    Temat postu:

Ja gdzieś czytałem że do wody przed gotowaniem dać szczypte soli i w tym gotować kulki i to podobniez je konserwuje. Ja chcę wysuszyć kulki na kamień co dodatkowo będzie plusem na moim łowisku bo jest tam sporo raków.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Karpiarz1
Expert Carp



Dołączył: 19 Paź 2006
Posty: 102
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Sandomierz

PostWysłany: Pią 15:33, 26 Sty 2007    Temat postu:

Szczypta soli ? Bardzo wątpię !
Po co kombinujecie jak koń pod górę z pustym wozem.
Kupcie buteleczkę konserwantu a wystarczy na przynajmniej kilka kilogramów kulek. Jak będziecie dodawać jakieś wynalazki to sobie spaprzecie kulki i tyle. Na botelkę konserwantu Was nie stać?
Szkłem się nie da d..y wytrzeć więc nie kombinujcie. Bo chyba się niektórym komplikatory włączyły


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
adams
Zaawansowany



Dołączył: 12 Sty 2007
Posty: 19
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Pią 23:24, 26 Sty 2007    Temat postu:

pod tym adresem znajdziesz zaprzeczenie swojej odpowiedzi:
[link widoczny dla zalogowanych]


ale zeby było prosćiej pokaze ci gdzie to jest dokładnie

Do garnka wlewamy wodę i lekko solimy. Natomiast kuleczki wrzucamy na gotującą się już wodę i pamiętajmy oby od czasu do czasu je zamieszać (fot.10 i 10a). Małe kulki np.: 14,16mm gotuję do wypłynięcia natomiast większe jeszcze minutę po wypłynięciu na wierzch. Za pomocą sitka odcedzam kulki i wykładam na suchą czystą ściereczkę (fot.10b,10c,10d). Gdy kuleczki ostygną przenoszę je na nową ściereczkę lub wrzucam do siatki do suszenia kulek. Po dwóch dniach osuszone kulki pakuję w plastikowe pojemniki i wkładam do zamrażarki. Tam czekają, aż do dnia wyjazdu.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Karpiarz1
Expert Carp



Dołączył: 19 Paź 2006
Posty: 102
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Sandomierz

PostWysłany: Sob 5:51, 27 Sty 2007    Temat postu:


adams napisał:
pod tym adresem znajdziesz zaprzeczenie swojej odpowiedzi:
[link widoczny dla zalogowanych]

Żeby było jaśniej. Czytając coś trzeba jeszcze rozumieć co się czyta.
Gotując makaron także sypiesz do garnka sól czy po to aby go zakonserwować ? Czy wlewając olej do wody w której gotujesz kulki robisz to po to aby były śliskie?
Nie zastanowiło Cie dlaczego po 2 dniowym suszeniu Karol wkłada je do zamrażalnika ? Przecież tak zakonserwowane szczyptą soli (jak twierdzisz ) mógłby trzymać gdziekolwiek i nie stało by im się nic złego.
No ale skoro twierdzisz, że masz rację zrób eksperyment. Wykonaj partię kulek i zakonserwuj ją szczyptą soli. Potem trzymaj te kulki o obserwuj co się z nimi stanie.
P.S
Moczenie w solance to dobry sposób na konserwowanie mięs. Kulkom to raczej nie wyjdzie na dobre.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Marcin
Pro Carp



Dołączył: 15 Paź 2006
Posty: 194
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Zwoleń

PostWysłany: Sob 13:09, 27 Sty 2007    Temat postu:

Susząc kulki na kamień aromaty które dodaliśmy do ciasta moga nam się ulotnić. Dowiedziałem się że przed łowieniem wysuszone kulki na kamień dobrze jest zalać bosterem i odstawic na kilkanaście godzin. a czy zamiast zalewać je bosterem mozna uzyc aromatów płynnych ??? Mozna prosic o link do konserwantów ?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
adams
Zaawansowany



Dołączył: 12 Sty 2007
Posty: 19
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Sob 16:19, 27 Sty 2007    Temat postu:

tu masz konserwant
[link widoczny dla zalogowanych]

jest to uczciwy sprzedawca kupiłem juz u niego kilka rzeczy a ma jeszcze tanie mączki rybne itp. jest to bardzo znany polski karpiarz nie zdradze jego danych ale jak wylicytujesz ten konserwant to bedziesz wiedział kto to Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Carpmania Strona Główna -> Zanęty Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
deoxGreen v1.2 // Theme created by Sopel stylerbb.net & programosy.pl

Regulamin